Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Zeldzame rugstreeppadden krijgen zendertje

    EMMELOORD - Tien rugstreeppadden hebben een zender meegekregen zodat er onderzoek kan worden gedaan naar hun gedrag. De padden vormen een beschermde diersoort. Ze zijn maandag teruggezet in hun leefomgeving in de gemeente Noordoostpolder.

    Net als een aantal andere dieren zorgen rugstreeppadden er geregeld voor dat bouwprojecten worden stilgelegd. Wanneer de dieren worden ontdekt, trekken milieuorganisaties al snel aan de bel om te voorkomen dat er wordt gebouwd rond de plek waar ze zitten. Dat levert vaak vertraging op bij bouwprojecten. De ene keer kan er desondanks toch worden gebouwd, de andere keer wordt bij een bouwterrein een gebied ingericht dat gunstig is voor de zeldzame padden.

    Het onderzoek moet er uiteindelijk toe leiden dat de padden niet langer bouwplaatsen verstoren, maakte de stichting Reptielen, Amfibieën en Vissen Onderzoek Nederland (Ravon) bekend.

    De padden graven graag in bijvoorbeeld opgespoten zand, legt projectleider Annemarieke Spitzen van Ravon uit. Dat veroorzaakt problemen bij de voortgang van bouwprojecten. Het onderzoek in opdracht van de provincie Flevoland moet meer duidelijk maken over het gedrag van de diersoort. Zo weten onderzoekers niet hoeveel kilometer de padden afleggen en op welke plaatsen ze overwinteren.

    De resultaten van het onderzoek wil de provincie gebruiken bij het maken van plannen voor bouwplaatsen. De zenders zijn geïmplanteerd in de buikholtes van drie vrouwtjes en zeven mannetjes. De zender zit ze volgens Spitzen niet in de weg. Het onderzoek loopt tot volgend jaar zomer.

    Reacties (1)

    yordfan@hotmail.com
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:52

    goed idee!!!!! dan kunnen z ook zien wanneer dat beest vermoord word dan kunnen z de daders pakken enz. heel goed en handig!!!!!!! di dieren gaan dr ni dood va en trouwens @iemand die dieren zijn zeldzaams en di zendertjes zijn ook niet gratis dus wees daar maar niet bang voor en @mirthe di mensen onderzoeken het eerst wel even j kunt het zo aan het gedraag merken als je un hond un steen om de hals doet dan gaat hij egt ni huppelen dat snapje ook wel en @fra die dieren kunnen echt niet praten zo slim ben jij ook wel @inkie kben helemaal met je eens