Yord herfst logo
Home      Zoeken      

In bed met een olifant

Het begon voor Francijna de Lange (13) uit Papendrecht met een knuffelolifantje die ze van haar ouders kreeg. Acht jaar later heeft Francijna haar kamer vol staan met dikhuiden. „Misschien ga ik later in een dierentuin werken.”

Start: „Toen ik een jaar of vijf was, kreeg ik tijdens een bezoek aan dierentuin Blijdorp in Rotterdam van mijn ouders een knuffelolifantje. Ik was weg van hem. Een paar jaar later dacht ik: wat een leuk beest is het eigenlijk, kan ik er niet meer van verzamelen? En zo begon het.”

Hoeveel: „Op m’n kamer staan nu drie planken vol met in totaal denk ik zo’n zestig olifanten. Sommige zijn van hout, andere van porselein. De grootste olifant is van zijn oor tot de grond zo’n 50 centimeter groot.

Verder heb ik een puzzel van olifanten, mokken, een theepot, soepkommen en een plantenbak. Die laatste is erg leuk: een oranje bak met vier bruine olifanten aan de bovenkant. Ook heb ik een stuk of tien olifanten bij m’n bed staan. Dat zijn mijn knuffels. Maar Loeloe, mijn eerste olifantje uit Blijdorp, is het bijzonderst. Daar slaap ik mee.”

Uitbreiding: „Ik ga in de zomer zo’n vijf keer naar de rommelmarkt. Als ik daar leuke olifanten zie, neem ik die mee. Ook weten andere mensen dat ik olifanten spaar. Ik kreeg een keer van een kennis een houten olifant uit Kenia. Ook bracht iemand een beschilderde olifant uit India voor me mee.”

Kosten: „Het heeft me tot nu toe nog niks gekost. De olifanten van de rommelmarkt heb ik van m’n moeder gekregen. En de rest heb ik gehad, voor m’n verjaardag bijvoorbeeld. Als ik in de wereldwinkel een olifant voor 100 euro tegen zou komen, zou ik die misschien nog kopen ook. Tenminste als ik het geld er voor had.”

Tijd: „Ik weet niet precies hoeveel tijd ik eraan besteed, maar het is niet veel. Het meeste tijd kost denk ik het uitknippen en opplakken van plaatjes uit natuurbladen als Tam Tam. Soms ga ik daar samen met m’n moeder voor zitten en dan plak ik ze in een map.”

Favoriet exemplaar: „Loeloe, het grijze knuffelolifantje is mijn favoriet. Hij was het begin van mijn verzameling. Hij slaapt bij me in bed en gaat mee als ik op vakantie ga.”

Toekomst: „’k Heb geen idee hoe lang ik nog doorga met mijn verzameling. Voorlopig vind ik het nog prima. Het lijkt me leuk om ooit nog eens echte slagtanden van een olifant te krijgen. En heel misschien wil ik later als dierenoppasser in de dierentuin gaan werken. Leuk met echte olifanten werken!”

Reacties (2)

Een meisje
bezorger
Quote bericht
aantal posts:11

Prins Bernard spaarde ze ook...
Jacob-lover
stagiair
Quote bericht
aantal posts:77

niet veel mensen verzamelen dit!!! origineel!!! suc6 vedr met verzamelen!!!