Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Fort Pannerden met moeite ‘ingenomen’

    LINGEWAARD (ANP) - Fort Pannerden in Doornenburg (gemeente Lingewaard) is in 1869 gebouwd als een vesting om vijanden buiten de deur te houden. Dat het bolwerk op de splitsing van Rijn en Waal toen degelijk is neergezet, is de afgelopen dagen gebleken: de mobiele eenheid heeft de grootste moeite gehad om de 25 krakers die zich in het verdedigingswerk hadden verschanst eruit te halen.

    De ME haalt een kraker uit Fort Pannerden.

    De ME haalt een kraker uit Fort Pannerden.

    Dinsdag zakte de ME aan touwen vanaf het dak af in het fort. Eerder was al door ME en leger vastgesteld dat binnendringen via de metersdikke muren onmogelijk zou zijn. Het leger legde met een rupsvoertuig een noodbrug aan over de vier meter diepe gracht rond de vesting. Fort Pannerden heeft de omvang van een voetbalveld en telt drie, gedeeltelijk ondergrondse verdiepingen, die samen een doolhof van gangen en kamers vormen.

    Het BraTrateam van de ME, gespecialiseerd in het opruimen van barricades, heeft versperringen afgebroken. Dinsdag zijn dertien actievoerders gevonden en aangehouden. Dinsdagavond stopte de mobiele eenheid uit veiligheidsoverwegingen met het breek- en snijwerk.

    Woensdag was ruim zes uur nodig om een met metalen platen en ijzerwerk dichtgelaste hoek van de vesting open te breken. In de volgende twee uur haalden politiemensen daar nog eens twaalf krakers weg. Met de zes aangehouden sympathisanten komt het totale aantal arrestanten op 31, aldus de politie. De dinsdag aangehouden mensen komen woensdag weer op vrije voeten. De krakers die woensdag zijn aangehouden, moeten een nacht in de cel blijven, zei het openbaar ministerie.

    In krakerskringen is opgetogen gereageerd op het vele werk dat de politie heeft moeten doen. „Het ontruimingsoponthoudrecord stond op 36 uur en is nu met negen uur gebroken” juichten woordvoerders woensdag. De actievoerders waren met proviand en sanitaire voorzieningen voorbereid op dagenlange opsluiting. Ze kregen een tip uit de buurt voordat de ontruiming begon. De gemeente laat uitzoeken wie de tipgever is geweest.

    Waarnemend burgemeester Paul Peters van Lingewaard zei woensdag dat de gemeente geschrokken is van de omstandigheden waaronder de krakers zes jaar lang in het fort hebben gewoond. Als de gemeente dat had geweten, was er uit het oogpunt van de volksgezondheid eerder ingegrepen. Volgens Peters hebben de krakers ook schade veroorzaakt en is er sprake van wanbeheer.

    Fort Pannerden, eigendom van Staatsbosbeheer, was sinds juni 2000 gekraakt. De vesting raakte in verval nadat de overheid in de jaren vijftig had besloten dat het fort geen nut meer had. Nu er plannen zijn om de Hollandse Waterlinie als cultuurhistorisch monument te herstellen, is er weer aandacht voor Fort Pannerden. Het is de bedoeling dat er een bezoekerscentrum, een museum voor ballistiek en en vleermuizenhotel in komen.

    De mobiele eenheid heeft het bolwerk woensdagmiddag met hekken hermetisch afgesloten. Het noodbevel dat in de omgeving van kracht was, wordt woensdagavond ingetrokken.

    081825 nov 06

    Reacties (5)

    cooltje
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:195

    jaa eg hevtug kht al guzien met nos
     Love Tal Forever!
    my-dream
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:85

    heel leuk maar ze hadden het gebouw er ook mee overhoop moeten schieten >>> nu weer opbouwen >>> heel leuk >>> maar WIJ betalen >>> mooi werkje voor die krakers >>> opknappen
    nelus
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:90

    hey cooltje. Wil je misschien beschaaf d nederlands praten. zo verstaat niemand iets ervan. Herzlichen danke!
    RW
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:246

    @ nelus de pot verwijd de ketel dat hij zwart ziet............
    ikkuhhhhhhhh
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:37

    heey oft nu ned is of ni .. als je t maar snap tog va da artiekel .. men neef deed er mee mee! egt cool1maaruh wrum de politie ni gwoon die krakers en in wilde hebben spnap ik ni!wa dede ze fout?