Yord herfst logo
Home      Zoeken      

Dvd’s in de reformatorische boekhandel

Veel christelijke c.q. reformatorische boekhandels verkopen tegenwoordig dvd’s. Sinds wanneer doen ze dat, en waarom? Die vragen legden we voor aan vier boekhandelaren. „Films als ”Heidi”, ”Het Kleine Huis op de Prairie” en ”Dik Trom” zijn in de gereformeerde gezindte populair.”

Arjan Kuiper van de muziekafdeling van boekhandel Den Hertog in Houten: „Een jaar of twee geleden zijn we met de verkoop van dvd’s begonnen. Waarom? Omdat klanten in de winkel er steeds vaker naar vroegen. Tegelijkertijd verschenen er ineens veel interessante dvd’s op muziekgebied. Dat heeft de doorslag gegeven. Voor die tijd verkochten we al beperkt video’s, maar met de komst van de dvd is de vraag toegenomen.”

Niet dat Den Hertog alles verkoopt. „Vooraf is al een ruime selectie gemaakt door de christelijke grossier, geschikt voor zowel de evangelische als de reformatorische boekhandel. Daarbinnen maken we dan zelf nog een keus. Dat blijft natuurlijk een beetje subjectief: als je vijf mensen laat kijken, krijg je ook vijf verschillende meningen. Maar in elk geval letten we op taalgebruik, beeldgebruik, ondertiteling, dat soort dingen.”

In Houten staan veel muziek-dvd’s in de schappen, naast documentaires als ”Natuur van het Heilige Land”. „Maar we verkopen bijvoorbeeld ook ”Toccata”, een film waarin Feike Asma een belangrijke rol speelt. En vooral veel kinder-dvd’s: ”Heidi”, ”Het Kleine Huis op de Prairie”, ”Dik Trom”.”

Kerkvolk, Kerkmuziek en Klassiek uit Kampen is een grote jongen onder de christelijke muziekhandels. De onderneming verzorgt het assortiment van ongeveer veertig christelijke boekwinkels in het land. Daarnaast is er een postorderbedrijf met een keuze uit zo’n 13.000 titels: bladmuziek, cd’s en dvd’s. Kerkvolk bedient volgens bedrijfsleider Arnold Visser een brede christelijke doelgroep. „Ons Kerkvolklogo begint zwart en verloopt naar wit. Dat staat symbool voor alle kerkelijke kleuren. Daarbinnen kunnen nogal wat nuances liggen; wat de een onverantwoord vindt, is voor de ander teerkost.”

Visser loopt nauwelijks tegen principiële bezwaren aan wat betreft het kopen van dvd’s. „Ook onder reformatorischen zijn dvd’s -ook speelfilms- gemeengoed geworden.” Het aanbod wordt grotendeels bepaald door de vraag, maar „natuurlijk heb ik geen Free Record Shopassortiment, dat doorsnee repertoire verkoop ik niet.” Wat dan wel? „Als het gaat om speelfilms met een christelijk karakter zijn bijvoorbeeld ”Sterker dan Striemen”, ”Left Behind” en ”Home beyond the sun” erg in trek in de gereformeerde gezindte. ”Het Kleine Huis op de Prairie” steekt hier nog met kop en schouders bovenuit. In evangelische kring worden ook veel films verkocht over de levens van profeten en aartsvaders. Ondanks het zondagsschoolkarakter waardeer ik die niet, een film over de Heere Jezus vind ik zelfs zo profaan dat ik die uit principe niet verkoop.”

Bij boekhandel Bredeweg in Nunspeet gaan er geen dvd’s over de toonbank. „Heel af en toe bestelt wel eens iemand een muziek-dvd”, zegt mevrouw Bredeweg desgevraagd, „maar verder beginnen we er niet aan. Er zijn misschien best films die zouden kunnen, zoals ”Kruimeltje” of de ”Schippers van de Kameleon”. Maar er zijn zo veel films waarin wordt gespot, dat we er gewoon niet aan beginnen. Neem bijvoorbeeld ”Bartje”: dan ligt zijn moeder op sterven en zingen ze Psalm 42. Ik vind dat echt niet kunnen. Als je films gaat verkopen, hoe ga je dan selecteren?”

Als regioboekhandel bedient Bredeweg de midden- en rechterflank van de gereformeerde gezindte. „De mensen die hier komen, weten dat we geen dvd’s verkopen. Degenen die dvd’s willen, gaan naar de evangelische boekhandel.”

Anders dan in reformatorische kring bestaat er onder evangelischen een soort officieuze canon van -vaak christelijke- films. Annelies den Hartog runt een christelijke boekhandel aan het Stationsplein in Arnhem. Ze verkoopt speelfilms over Luther, Martin Luther King, C. S. Lewis, en over Bijbelse personen als David en Esther (delen van een oude NCRV-serie). Van Open Doors liggen de dvd’s ”Sterker dan Striemen” en ”Bamboe in de winter” er. En ”The Sound of Music” vindt ze een „tijdloze klassieker die geen familie mag missen.”

Voor kinderen verkoopt Den Hartog de verfilmingen van ”Sporen in de Sneeuw” en ”Het Geheim van het Kreupelbos” van Patricia St. John, een film over de ark van Noach en over Ben Hur, om er enkele te noemen.

Als het even kan, probeert ze films met een duidelijk christelijke boodschap aan te schaffen. Dat betekent niet dat er nooit geweld in voorkomt. ”Het kruis in de asfaltjungle” is de verfilming van een boek uit de jaren zeventig. De film gaat over David Wilkerson, die in de sloppenwijken van New York tot bekering komt, en hoe er onder de drugsbendes een opwekking komt. Den Hartog: „Er zit wel geweld in, maar het verhaal is waar gebeurd. Ik denk dat zo’n film de jeugd erg aanspreekt.” Ze koopt haar dvd’s in bij christelijke groothandels als Johannes Multimedia en Sabra. „Inkopen bij een christelijke groothandel is erg belangrijk, ook voor je boeken. Anders ga je de mist in.”

Er zijn nog geen reacties geplaatst.