Yord herfst logo
Home      Zoeken      

Reformatorische studenten: Geen bezwaar tegen poker

Pokeren is een nieuwe trend, vooral onder studenten. Pokersites op internet schieten als paddestoelen uit de grond. Televisieprogramma’s over pokeren en pokerclubjes hebben aan belangstelling niet te klagen. Ook reformatorisch Nederland ontkomt niet aan de hype. „Poker is misschien wel normaler dan mens-erger-je-niet.”

Pokeren is een hype.

Pokeren is een hype.


Een rokerig cafeetje in Amsterdam, 12 uur ’s middags. Een rare tijd om een potje poker te spelen voor professionele pokeraars. Tussen stomende sigarettenwolken en glimmende glazen champagne wordt met een geroutineerde beweging een potje kaarten geschut.

Kaarten en bluffen
De hype is intusssen doorgedrongen tot in alle hoeken en lagen van de Nederlandse bevolking. Ook reformatorische jongeren hebben de charme van pokeren ontdekt. Wijnand van Duinen (18), eerstejaars student geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen, speelt één of twee keer per week poker met een groepje van de reformatorische studentenvereniging CSFR in Groningen of met huisgenoten. „Er zit een bepaalde vorm van spanning aan. Het heeft dezelfde elementen als Uno en Koehandel: kaarten, bluffen en inzetten. Zolang er niet met geld wordt gespeeld, heb ik geen principiële bezwaren.”

„Poker is misschien wel normaler dan mens-erger-je-niet, waarbij je met dobbelstenen moet spelen”, vult Nico (21) aan. De derdejaars student industrieel ontwerpen aan de Technische Universiteit in Delft, speelt het spel, evenals Wijnand, graag met CSFR-genoten. „Poker heeft een negatieve klank en wordt geassocieerd met casino’s en veel geld. Maar het is een gezellig en gevarieerd spel. Voor geld speel ik niet; dan is de charme eraf.”

Evert Jan Groothedde (24) speelt het spel zo’n vijf, zes uur per week. „Poker is geen gokspel”, vindt hij. „Het is een combinatie van psychologie en kansberekening.”

Spannend
Niet iedereen houdt het bij fiches. Een 20-jarige student bedrijfskunde in Rotterdam, die liever niet met zijn naam in de krant wil, speelt ’s avonds regelmatig een potje poker met studenten van de Gereformeerde Gemeenten, Hersteld Hervormde Kerk en PKN. „Poker is gewoon een kaartspelletje”, zegt hij. „Mensen zeggen: kaartspellen zijn fout, maar dat zie ik niet zo. We spelen met geld, omdat dat het spel leuker maakt. Wij leggen meestal 5 euro in, maar al was het 25 euro; het gaat om de spanning.” De student constateert een hype. „Poker wordt onder studenten heel veel gespeeld. Studenten vinden het leuk omdat ze er geld mee kunnen verdienen. En waarom zou je dat niet doen? Of het verslavend is? Je kunt overal verslaafd aan raken.”

Dit is een samenvatting. Lees het hele artikel zaterdag in de bijlage Accent van het Reformatorisch Dagblad.

Reacties (6)

poes
stagiair
Quote bericht
aantal posts:58

poker is slecht hoor!!!!!!!!! Kweet niet of je dat al wist maar het is wel zo! Wie vind dat poker normaler is dan mens erger je niet, is echt niet goed bij zun hoofd, srry dak het zeg, maar dat is mijn mening.
Jantine
redacteur
Quote bericht
aantal posts:332

@poes Kan je misschien ook uitleggen waarom het precies slecht is?
Carmen
bezorger
Quote bericht
aantal posts:33

@poes, waar grond jij je mening op? Ik lees geen enkel argument van jou, ik ben wel benieuwd WAT je er op tegen hebt?!
newholland
bezorger
Quote bericht
aantal posts:12

nou ik vind dat het je leven gaat beheerrsen op een gegeven moment ik heb wat vrienden die het ook doen en als ze verliezen zitte ze er de volgende dag nog aan te denken ik denke dat het verstandig is om het gewoon niet te doen
lies
bezorger
Quote bericht
aantal posts:20

t is vlgns my nii goet
bbk
bezorger
Quote bericht
aantal posts:4

zolang het maar niet je leven gaat beheersen vind ik er niet zoveel mis mee. geniet, maar alles met mate!!