Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Geschiedenis

    Een Chinees is aan het koken. Zachtjes pruttelt de rijst op het vuur. Moeder Chinees bukt zich over de pan en roert wat met haar eetstokje door het voedsel. Als ze het weer naar boven haalt, steekt ze proevend een achtergebleven rijstkorreltje in haar mond. Hmm, niet pittig genoeg.

    Chinees vuurwerk.

    Chinees vuurwerk.

    Met haar handen haalt ze wat salpeter uit een kommetje en strooit dat over het voedsel. Plotseling, met een oogverblindende flits en een oorverdovende knal, schiet het kommetje van het vuur, midden in haar gezicht. De rijstkorrels plakken aan haar wangen en haar ogen en wurmen zich in haar neus. Het kindje dat braaf aan tafel zit te wachten, verstijft van schrik en begint onbedaarlijk te lachen.

    Zo ongeveer zou vuurwerk uitgevonden kunnen zijn. Iemand zou per ongeluk salpeter -een chemische stof die vroeger wel eens gebruikt werd als vervanger van zout- hebben gemorst tijdens het koken. De poeder viel in het houtvuur en begon tot ieders schrik enorm te knetteren.

    Bij ons is vuurwerk pas vanaf de middeleeuwen bekend. Er werd maar wat aangerommeld en er zijn dan ook heel wat vuurwerkmakers zelf met kruit en al de lucht in gevlogen. Nu wordt vuurwerk fabrieksmatig gemaakt en is het, vergeleken met vroeger, redelijk veilig.

    Reacties (1)

    nielsvandermeij
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:11

    niet leuk vor de mensen die in de lucht zijn gevlogen