Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    „Bijbellezen is doorzetten”

    Moeilijke geschiedenissen, oude taal, ingewikkelde zinnen: veel jongeren vinden het lastig elke dag in hun Bijbel te lezen. Maar de Bijbel niet lezen is geen optie. L. Snoek: „God zegt: Dan zijn de consequenties voor jezelf.”

    Snoek, docent godsdienst aan het Van Lodensteincollege in Amersfoort, schreef speciaal voor jongeren een boekje over Bijbellezen. Maandag kwam het uit. Het heet ”Waarom zou ik de Bijbel lezen?”

    „Een van de belangrijkste redenen is: het is een eer voor God als je Zijn Woord leest”, beantwoordt hij die vraag meteen.

    „Stel je voor dat je een discussie hebt met gemeenteleden over muziek in de kerk. De mening van een 6-jarig meisje telt nauwelijks. Maar iedereen luistert naar de mening van de organist die al jaren voortreffelijk de gemeentezang begeleidt. Zoals we respect hebben voor het gezag van de organist, zo moeten we nog veel meer respect hebben voor het gezag van Gods Woord. God zegt in de Bijbel Wie Hij is, hoe Hij over ons denkt en dat Hij wil dat we ons bekeren. We eren Hem door naar Zijn Woord te luisteren.”

    Maar Bijbellezen is zo moeilijk.

    „Dat is waar. Dat begrijpt de Heere ook. De Bijbel is geschreven in een andere tijd en cultuur. Ook de taal is niet altijd makkelijk. Maar de vraag waar het op aankomt is: Hoe sterk is jouw wil om die moeilijkheden te overwinnen? Bijbellezen is soms gewoon doorzetten.”

    Het Bijbelgedeelte doet me vaak zo weinig, zullen veel jongeren zeggen. Ik haal er niet uit wat er in zit.

    „Je hoeft er niet uit te halen wat er in zit. Dat is Gods zaak. De manier waarop Gods Woord in ons leven werkt, is zoals regenwater op een akker. We moeten niet krampachtig verwachten dat het gelezen gedeelte altijd direct een bepaalde toepassing heeft. De toepassing volgt vaak geleidelijker, langzamer, minder zichtbaar.”

    Ik wacht wel tot God in mij werkt. Dan krijg ik vanzelf het verlangen de Bijbel te lezen.

    „Dat is niet helemaal waar: Ook iemand die door de Heilige Geest verlangt naar het werk van God moet zich er vaak toe zetten de Bijbel te lezen.

    Een jongere die de Bijbel niet leest omdat God hem het verlangen niet geeft, geeft aan dat Gods Woord voor hem niet zwaar weegt. Wat denk je dat de Heere dan van jou vindt? Als je dat niet interesseert, is Gods antwoord: „Dan zijn de consequenties voor jezelf.” Dat klinkt hard, maar is wel de waarheid.”

    ’s Avonds ben ik te moe om de Bijbel te lezen en ’s morgens kan ik mijn bed niet uitkomen.

    „Hoe erg is dat? Jongeren zitten in een leeftijdsfase waarin ze standaard energie tekort hebben. Stel jezelf eerlijk de vraag: Eist God van mij dat ik elke dag lange tijd nauwkeurig in de Bijbel lees of is dat een plicht die ik mezelf opleg? Kijk, als je sociale contacten te veel van je slaaptijd vragen, dan ben je oneerlijk bezig. Maar als dat niet zo is, denk je dan niet dat de Heere heel goed begrijpt hoe een jongere in elkaar zit? Er staat een vriendelijk nodigende God Die geen extreme eisen stelt.

    Aan de andere kant: wie de discipline wel opbrengt om elke dag op momenten dat het uitkomt de Bijbel te pakken, zal zegen zien. Die zal merken hoe goed God is.”

    Als ik probeer trouw de Bijbel te lezen, heb ik nog geen garantie dat ik bekeerd word.

    „Jawel. Gods zegen is niet vanzelfsprekend, maar wel gegarandeerd. Zie bijvoorbeeld Spreuken 1:23. Als je in de Bijbel leest om God te zoeken, zegent de Heere dat. Wie zich afvraagt of die garantie wel waar is, heeft zich nog niet voldoende verdiept in Wie God is: hoe betrouwbaar, hoe goedertieren, hoe genadig Hij is.”

    Mede n.a.v. ”Waarom zou ik de Bijbel lezen”, door L. Snoek; uitg. Den Hertog, Houten, 2009; ISBN 978 90 331 2226 2; 69 blz.; € 9,90.

    Dit is deel 1 in een serie over Bijbellezen. Volgende week een gesprek met jongeren van de Pieter Zandt Scholengemeenschap in Kampen.

    Tips

    Lees op een vast tijdstip een klein Bijbelgedeelte.
    Stel vragen aan de tekst: Wat staat er precies als ik het in eigen woorden samenvat? Wat zegt de Heere over Zichzelf, over de Heere Jezus en over mij?
    Zoek niet krampachtig naar een toepassing op je eigen leven.
    Neem de gelezen woorden mee in je gebed.
    Verdiep je in de achtergronden van de Bijbel.

    Reacties (14)

    lendt
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:19

    De jeugdbond heeft speciale bladwijzers met ook tips erop over hoe je het beste de Bijbel kan lezen! Een aanrader!

    margroet
    journalist
    Quote bericht
    aantal posts:2881

    ok.. handige tipss..

     B3VA is the best..
    Meike
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:26

    Wel goed om ovr na te denken!

    ForLife
    journalist
    Quote bericht
    aantal posts:2239

    Wat goed!

     

    A-n-d-r-e-a
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:199

    Dit kan je ook gebruiken als je echt tijd aan het bijbellezen wilt besteden:

    1. Stil worden

    Als je direct begint met het lezen van de Bijbel, dan is de kans groot dat er nog van alles door je hoofd spookt. Om God te kunnen laten spreken, zul je dus eerst zelf stil moeten worden. Dat begint al door er rustig voor te gaan zitten en een ontspannen houding aan te nemen. Het kan je ook helpen om eerst op te schrijven wat je allemaal bezighoudt of wat je nog moet doen. Hoe dan ook: neem bewust de tijd om stil te worden en maak letterlijk en figuurlijk ruimte voor God in je leven.

    2. Open handen

    Bid - voordat je de Bijbel gaat lezen - om Gods nabijheid en de hulp van de Heilige Geest. Dat is geen christelijk foefje ofzo, maar daarmee laat je daadwerkelijk zien dat het je alleen niet lukt om te begrijpen wat God in Zijn Woord te zeggen heeft. Vandaar: open handen, om los te laten wat je bezighoudt en om te ontvangen wat God geeft!

    3. Lezen

    Je leest het bijbelgedeelte rustig voor jezelf door en laat de woorden tot je door dringen. Als je iets niet snapt of je afgeleid wordt, begin dan weer bij het begin. Ook het hardop voor jezelf lezen, helpt om je concentratie vast te houden. Probeer het gedeelte te lezen alsof je de woorden voor het eerst hoort.

    4. Vragen stellen

    Bijbellezen = leren praten met de Bijbel. Net zoals je een in goed gesprek vragen stelt aan elkaar, kun je ook leren om vragen te stellen aan een bijbelgedeelte.
    - Wat staat er?
    - Wat wil God ermee zeggen?
    - Wat doe ik ermee in de praktijk?
    Dat zijn de drie hoofdvragen die je iedere keer kunt stelen. Daarbij zijn er verschillende hulpmiddelen om op zo'n manier met een bijbelgedeelte aan de slag te gaan. Dat noemen we 'leessleutels'- manieren die je helpen om een bijbelgedeelte 'open' te laten gaan.

    5. Antwoorden

    Het bijbelgedeelte dat je gelezen hebt, heeft je wat te zeggen. Ga daarover met God in gesprek. Dank Hem voor wie Hij is, vraag om kracht om te doen wat Hij zegt, belijd waarin je tekort schiet, bid naar aanleiding van het bijbelgedeelte voor anderen, etc.

    6. Toepassen
     

    Het Woord van God wil ook wat doen in je leven: van bijbellezen moet het gaan naar bijbelleven. Wat heb je ontdekt en wat kun je vandaag in de praktijk brengen? Laat een bepaalde tekst of opdracht vanuit het bijbelgedeelte je dag kleuren! Of een ander goed idee: leer eens één tekst uit je hoofd en probeer daar regelmatig aan te denken.

     

    Dit stimuleert je echt!!!!!!!!!!!

    Succes ermee!

     WEET JE HOE BIJZONDER! WIJ PASSEN ALLEMAAL IN HET PLAN VAN GOD! NIEMAND IS HIER VOOR NIETS!!! Ook al
    Pienemienn
    redacteur
    Quote bericht
    aantal posts:584

    Okee, hele goede vraag en antwoord.

    Want het is wel zo!

    snoepiemy
    redacteur
    Quote bericht
    aantal posts:405

    eignelijk is het heel apart, dat we de Bijbel zo moeilijk kunnen lezen.

    en als de Bijbel in onze eigen tijd geschreven zou zijn, lijkt mij dat het misschien een spannend verhaal word over de geschiedenis van Israël. dan is het wel leuker om te lezen, maar het zegt waarschijnlijk net zo weinig als een boek van piet prins.

    nieneke
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:26

    Mooi stukje

    stond volgens mij ook in het RD bij "Magneet"

    elsewil
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:69

    Ik vond de bijbel ook altijd heel erg lastig om te lezen en om te begrijpen. toch wilde ik wel doorgaan met het lezen van mijn bijbeltje. toen ik elf werd  (wordt nu bijna twaalf) vroeg ik voor mijn verjaardag "iets" waardoor ik de bijbel beter leerde begrijpen en waardoor ik sneller naar de bijbel zou pakken inplaats van naar een stripboek. ik dacht zelf aan een soort dagboekje voor de jeugd ofzo. ik kreeg toen een jongerenbijbel. waar ik nu elke dag uit lees. dat is stukken makkelijker te begrijpen omdat het  in onze tijd geschreven is. en als er lastige woorden in staan dan kun je voorin/achterin kijken en daar staan dan betekenissen van lastige woorden. ook staan al de feesten,tijden en geld soorten beschreven. bij elk nieuw hoofdstuk staan eerst in een paar bladzijden uitgelegd waar het hoofdstuk over gaat. er staan ook nog kleine stukjes tekst in om over na te denken of vragen. sinds ik die bijbel heb,denk ik niet meer als ik m'n dagboekje lees: ach, eigenlijk is m'n dagboekstukje die bijbeltekst maar dan in het kort, maar wil ik juist elke dag uit m'n jongerenbijbel lezen. met zo'n bijbel wordt het voor jongeren (en ook  voor ouderen) makkelijker om de bijbel te begrijpen.

     

    OranjeBarret
    verslaggever
    Quote bericht
    aantal posts:950

     

    elsewil
    stagiair schreef op maandag 26 oktober 2009 - 19:55

    Ik vond de bijbel ook altijd heel erg lastig om te lezen en om te begrijpen. toch wilde ik wel doorgaan met het lezen van mijn bijbeltje. toen ik elf werd  (wordt nu bijna twaalf) vroeg ik voor mijn verjaardag "iets" waardoor ik de bijbel beter leerde begrijpen en waardoor ik sneller naar de bijbel zou pakken inplaats van naar een stripboek. ik dacht zelf aan een soort dagboekje voor de jeugd ofzo. ik kreeg toen een jongerenbijbel. waar ik nu elke dag uit lees. dat is stukken makkelijker te begrijpen omdat het  in onze tijd geschreven is. en als er lastige woorden in staan dan kun je voorin/achterin kijken en daar staan dan betekenissen van lastige woorden. ook staan al de feesten,tijden en geld soorten beschreven. bij elk nieuw hoofdstuk staan eerst in een paar bladzijden uitgelegd waar het hoofdstuk over gaat. er staan ook nog kleine stukjes tekst in om over na te denken of vragen. sinds ik die bijbel heb,denk ik niet meer als ik m'n dagboekje lees: ach, eigenlijk is m'n dagboekstukje die bijbeltekst maar dan in het kort, maar wil ik juist elke dag uit m'n jongerenbijbel lezen. met zo'n bijbel wordt het voor jongeren (en ook  voor ouderen) makkelijker om de bijbel te begrijpen.

     


    ok maar wat is dat dan voor een soort Bijbel, een soort vertaling van de Bijbel?

    smurfje
    journalist
    Quote bericht
    aantal posts:1570

     

    A-n-d-r-e-a
    correspondent schreef op maandag 26 oktober 2009 - 09:09

    Dit kan je ook gebruiken als je echt tijd aan het bijbellezen wilt besteden:

    1. Stil worden

    Als je direct begint met het lezen van de Bijbel, dan is de kans groot dat er nog van alles door je hoofd spookt. Om God te kunnen laten spreken, zul je dus eerst zelf stil moeten worden. Dat begint al door er rustig voor te gaan zitten en een ontspannen houding aan te nemen. Het kan je ook helpen om eerst op te schrijven wat je allemaal bezighoudt of wat je nog moet doen. Hoe dan ook: neem bewust de tijd om stil te worden en maak letterlijk en figuurlijk ruimte voor God in je leven.

    2. Open handen

    Bid - voordat je de Bijbel gaat lezen - om Gods nabijheid en de hulp van de Heilige Geest. Dat is geen christelijk foefje ofzo, maar daarmee laat je daadwerkelijk zien dat het je alleen niet lukt om te begrijpen wat God in Zijn Woord te zeggen heeft. Vandaar: open handen, om los te laten wat je bezighoudt en om te ontvangen wat God geeft!

    3. Lezen

    Je leest het bijbelgedeelte rustig voor jezelf door en laat de woorden tot je door dringen. Als je iets niet snapt of je afgeleid wordt, begin dan weer bij het begin. Ook het hardop voor jezelf lezen, helpt om je concentratie vast te houden. Probeer het gedeelte te lezen alsof je de woorden voor het eerst hoort.

    4. Vragen stellen

    Bijbellezen = leren praten met de Bijbel. Net zoals je een in goed gesprek vragen stelt aan elkaar, kun je ook leren om vragen te stellen aan een bijbelgedeelte.
    - Wat staat er?
    - Wat wil God ermee zeggen?
    - Wat doe ik ermee in de praktijk?
    Dat zijn de drie hoofdvragen die je iedere keer kunt stelen. Daarbij zijn er verschillende hulpmiddelen om op zo'n manier met een bijbelgedeelte aan de slag te gaan. Dat noemen we 'leessleutels'- manieren die je helpen om een bijbelgedeelte 'open' te laten gaan.

    5. Antwoorden

    Het bijbelgedeelte dat je gelezen hebt, heeft je wat te zeggen. Ga daarover met God in gesprek. Dank Hem voor wie Hij is, vraag om kracht om te doen wat Hij zegt, belijd waarin je tekort schiet, bid naar aanleiding van het bijbelgedeelte voor anderen, etc.

    6. Toepassen
     

    Het Woord van God wil ook wat doen in je leven: van bijbellezen moet het gaan naar bijbelleven. Wat heb je ontdekt en wat kun je vandaag in de praktijk brengen? Laat een bepaalde tekst of opdracht vanuit het bijbelgedeelte je dag kleuren! Of een ander goed idee: leer eens één tekst uit je hoofd en probeer daar regelmatig aan te denken.

     

    Dit stimuleert je echt!!!!!!!!!!!

    Succes ermee!


     

    okay... :D

     D0€ M@@® G€W00N D@$ @L G€K G€N0€G!!!
    smurfje
    journalist
    Quote bericht
    aantal posts:1570

     

    elsewil
    stagiair schreef op maandag 26 oktober 2009 - 19:55

    Ik vond de bijbel ook altijd heel erg lastig om te lezen en om te begrijpen. toch wilde ik wel doorgaan met het lezen van mijn bijbeltje. toen ik elf werd  (wordt nu bijna twaalf) vroeg ik voor mijn verjaardag "iets" waardoor ik de bijbel beter leerde begrijpen en waardoor ik sneller naar de bijbel zou pakken inplaats van naar een stripboek. ik dacht zelf aan een soort dagboekje voor de jeugd ofzo. ik kreeg toen een jongerenbijbel. waar ik nu elke dag uit lees. dat is stukken makkelijker te begrijpen omdat het  in onze tijd geschreven is. en als er lastige woorden in staan dan kun je voorin/achterin kijken en daar staan dan betekenissen van lastige woorden. ook staan al de feesten,tijden en geld soorten beschreven. bij elk nieuw hoofdstuk staan eerst in een paar bladzijden uitgelegd waar het hoofdstuk over gaat. er staan ook nog kleine stukjes tekst in om over na te denken of vragen. sinds ik die bijbel heb,denk ik niet meer als ik m'n dagboekje lees: ach, eigenlijk is m'n dagboekstukje die bijbeltekst maar dan in het kort, maar wil ik juist elke dag uit m'n jongerenbijbel lezen. met zo'n bijbel wordt het voor jongeren (en ook  voor ouderen) makkelijker om de bijbel te begrijpen.

     


    ik weet niet, of het goed is om uit een jongerenbijbel te lezen! ik denk dat je beter de bijbel kunt lezen met de kanttekeningen erbij. maar dat is ieder voor zicht!

     D0€ M@@® G€W00N D@$ @L G€K G€N0€G!!!
    Music68
    journalist
    Quote bericht
    aantal posts:2078

     

    A-n-d-r-e-a
    correspondent schreef op maandag 26 oktober 2009 - 09:09

    Dit kan je ook gebruiken als je echt tijd aan het bijbellezen wilt besteden:

    1. Stil worden

    Als je direct begint met het lezen van de Bijbel, dan is de kans groot dat er nog van alles door je hoofd spookt. Om God te kunnen laten spreken, zul je dus eerst zelf stil moeten worden. Dat begint al door er rustig voor te gaan zitten en een ontspannen houding aan te nemen. Het kan je ook helpen om eerst op te schrijven wat je allemaal bezighoudt of wat je nog moet doen. Hoe dan ook: neem bewust de tijd om stil te worden en maak letterlijk en figuurlijk ruimte voor God in je leven.

    2. Open handen

    Bid - voordat je de Bijbel gaat lezen - om Gods nabijheid en de hulp van de Heilige Geest. Dat is geen christelijk foefje ofzo, maar daarmee laat je daadwerkelijk zien dat het je alleen niet lukt om te begrijpen wat God in Zijn Woord te zeggen heeft. Vandaar: open handen, om los te laten wat je bezighoudt en om te ontvangen wat God geeft!

    3. Lezen

    Je leest het bijbelgedeelte rustig voor jezelf door en laat de woorden tot je door dringen. Als je iets niet snapt of je afgeleid wordt, begin dan weer bij het begin. Ook het hardop voor jezelf lezen, helpt om je concentratie vast te houden. Probeer het gedeelte te lezen alsof je de woorden voor het eerst hoort.

    4. Vragen stellen

    Bijbellezen = leren praten met de Bijbel. Net zoals je een in goed gesprek vragen stelt aan elkaar, kun je ook leren om vragen te stellen aan een bijbelgedeelte.
    - Wat staat er?
    - Wat wil God ermee zeggen?
    - Wat doe ik ermee in de praktijk?
    Dat zijn de drie hoofdvragen die je iedere keer kunt stelen. Daarbij zijn er verschillende hulpmiddelen om op zo'n manier met een bijbelgedeelte aan de slag te gaan. Dat noemen we 'leessleutels'- manieren die je helpen om een bijbelgedeelte 'open' te laten gaan.

    5. Antwoorden

    Het bijbelgedeelte dat je gelezen hebt, heeft je wat te zeggen. Ga daarover met God in gesprek. Dank Hem voor wie Hij is, vraag om kracht om te doen wat Hij zegt, belijd waarin je tekort schiet, bid naar aanleiding van het bijbelgedeelte voor anderen, etc.

    6. Toepassen
     

    Het Woord van God wil ook wat doen in je leven: van bijbellezen moet het gaan naar bijbelleven. Wat heb je ontdekt en wat kun je vandaag in de praktijk brengen? Laat een bepaalde tekst of opdracht vanuit het bijbelgedeelte je dag kleuren! Of een ander goed idee: leer eens één tekst uit je hoofd en probeer daar regelmatig aan te denken.

     

    Dit stimuleert je echt!!!!!!!!!!!

    Succes ermee!

    Bij vragen stellen vind ik dat je ook kritische vragen mag stellen bij de dingen die God doet en de dingen die in de Bijbel staan. Zeker in de wetenschap dat God almachtig is, kunnen het omgaan met kritische vragen heel verhelderend werken of juist weer niet. In geval van het laatste: Dan parkeer je dat, in de wetenschap dat God op elke vraag een antwoord heeft.

    yutiop
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:61

    het zal allemaal wel