…hij een nieuwe route naar Indië wil ontdekken.

In 1484 onthult Columbus aan de Portugese koning Johan II zijn plan om westwaarst Indië te bezeilen. Maar de koning wil niets van zijn plannen weten. Waarom zou men proberen om via westelijke richting Indi‘ te bereiken, meneer Columbus? Het is nog steeds niet bewezen dat de aarde rond is. Wie garandeert ons dat u niet van de wereld af vaart met onze dure schepen? In 1486 reist Columbus naar het Spaanse hof en verschijnt voor Isabella en Ferdinand. Zij zijn eerst bepaald niet enthousiast over de plannen van Columbus. Maar de zeevaarder heeft geluk als begin 1492 Granada als laatste bolwerk van de Moren in Spaanse handen valt. Door deze overwinning komt er weer ruimte vrij voor andere ondernemingen. De stemming slaat om als een blad aan een boom, zodat enkele maanden later, op 14 april, de papieren kunnen worden getekend. Op vrijdag 3 augustus is het dan zover: Columbus vaart uit.

Via de Canarische Eilanden varen de drie boten westwaarts. Op 9 oktober hoort de bemanning de hele nacht door vogels overvliegen. Op de avond van 11 oktober ziet ze in de verte een lichtpuntje glinsteren. En een dag later, 12 oktober 1492, klinkt na zonsopkomst het „Land in zicht”. Met een sloep meert Columbus, volledig bewapend onder zijn scharlaken mantel, aan op door de Indianen Guanahani genoemde eiland en doopt het San Salvador, Heilige Verlossing. Welke eiland het is, is niet met zekerheid vastgesteld. Zeker is het niet Indië, zoals de admiraal meent, maar hoogstwaarschijnlijk een van de Bahama´s.

Columbus vaart geholpen door Indianen, van het ene eiland naar het andere, op zoek naar goud voor zich zelf en zijn koning. Hoe Columbus ook zoekt, hij vindt geen goud. Het komt alleen voor in Indianenverhalen. Op 16 januari 1943 begint de grote oversteek terug naar Spanje. Als een vorst wordt Columbus door Isabella en Ferdinand van het Spaanse hof onthaald. Het weinige goud dat hij gevonden heeft en een paar meegevoerde Indianen laat hij zien. Onmiddellijk rijst de twijfel of hij wel echt de route naar Indië heeft ontdekt. Op 21 mei 1506 streeft Columbus in een armoedige herberg. Bij zijn dood verkeert hij nog altijd in de waan dat hij een nieuwe route naar Indië heeft ontdekt.

klik hier om het venster te sluiten