Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    Ff serieus: Matigheid

    Ik heb een vraag over (christelijke) matigheid. Ik weet niet wanneer je iets leuks voor jezelf doet of wanneer je overmatig bent, bijvoorbeeld wanneer je nieuwe kleren koopt terwijl je nog goede hebt. Maar kijk naar Salomo: hij heeft van God rijkdom gekregen en leefde niet matig. En als we ons moeten meten aan de eerste christengemeenten die hun goederen verkochten en uitdeelden aan de armen, hoe zit dat dan met de „refowereld” (die ik best materialistisch vind)?
    Een 15-jarig meisje.

     

    De Heere Jezus zegt in Matthéüs 6: „Waar uw schat is, daar zal ook uw hart zijn”, en: „Gij kunt niet God dienen en de Mammon.” Is jouw schat in de hemel? Dan maak je je niet bezorgd om eten en kleding. Dan neemt God zo’n grote plaats in je hart en je leven in dat geld en bezit je niet wezenlijk interesseren. Dan heb je een open oog en een gulle hand voor je naaste die te weinig heeft. En dan mag je geloven dat de rijkdom van de nieuwe aarde je deel zal zijn.

    We kunnen niet zeggen: Wie nieuwe kleren koopt terwijl hij nog goede heeft, doet zonde. We kunnen wel zeggen: wie de Heere dient, leeft vanzelf matig. Zo iemand volgt de Heere Jezus na en verlangt naar de zuiverheid en de gulheid van de eerste christengemeente. Hij leert zien dat matigheid hoort bij het werk van de Heilige Geest (Galaten 5:22).

    De Heere zegende Salomo met veel rijkdom. Maar die rijkdom was geen zegen meer toen hij God verliet. Toen werd het een macht die hem beheerste.

    Zo is het ook in de refowereld. Een echte christen die niet dicht bij de Heere leeft, ligt open voor de verleiding van geld en goed. En een naamchristen heeft helemaal geen wapen tegen die verleiding. Daar ligt, vrees ik, de oorzaak van het materialisme in de gereformeerde gezindte.

    Dwing jezelf om serieus antwoord te geven op de vraag: Al het leuke dat ik kopen wil, heb ik dat nodig? Beheers jezelf en laat zulke uitgaven in een goede verhouding staan met het geld dat je aan God en je naaste geeft. Besef dat geld en bezit een macht vormen. Voor je het weet ben je er een slaaf van. En dat is zonde.

    L. Snoek

    Heb jij ook een vraag over geloof, relatie of samenleving? Mail naar achterkrant@refdag.nl, of schrijf een brief naar Reformatorisch Dagblad t.a.v. Redactie Achterkrant, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.

    Reacties (2)

    inkie
    redacteur
    Quote bericht
    aantal posts:365

    Die laatste alinea is een hele goede. Dat is nl. ook altijd mijn leidraad geweest bij mij/onze uitgaven. Het moet in verhouding tot elkaar blijven staan. Ik ken ook iemand die, voordat ze naar de winkels ging, altijd eerst haar handen vouwde om te vragen of God haar wilde bewaren voor onnodige verkwisting en dat ze de verleiding zou kunnen weerstaan!
    annetto
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:97

    Ik ben het ook eens met de laatste aliea, maar dat is echt heel erg moeilijk! Ik kan het nog niet soms denk ik echt: heb ik dit nou nodig, dat moet je echt leren,denk ik (ik wel, als super-spender ;)
     Beter een levendige fanatasie, dan een fantasieloos leven!