Yord herfst logo
Home      Zoeken      

    „Ik heb een opdracht met gospelmuziek”

    Debatavond van Kom Ook-groep over gospelmuziek

    HOOGLANDERVEEN - „Ik ben ervan overtuigd dat ik een opdracht heb met het zingen van gospelmuziek”, meent gospelzanger Gerald Troost. Het is de diepste „toon” van ds. Van Amstel om „mensen bij de Heere Jezus te brengen.”

    Geboeide jongeren.

    Geboeide jongeren.


    Zaterdagavond stonden de muzikant en de predikant naast elkaar en soms tegenover elkaar op het podium. Ruim 400 jongeren waren naar Hooglanderveen gekomen om een avond van de Kom Ook-groep bij te wonen. Behalve debat en muziek waren er video-opnames van een gospelconcert met Michael W. Smith in het Gelredome in Arnhem.

    „Misschien was de heftige muziek voor sommige reformatorische jongeren wel een cultuurschok”, zei debatleider Evert van Dijkhuizen, schrijver van een artikelenserie over gospelmuziek in deze krant. Van Dijkhuizen wees erop dat volgens een door deze krant gehouden enquête ongeveer een derde van de reformatorische jongeren naar gospelmuziek luistert.

    Zoektocht
    De Veenendaler Gerald Troost is na de Amerikaanse zanger Michael W. Smith de populairste gospelzanger onder de reformatorische jeugd. Hij zong zaterdagavond drie liederen: ”Koning van mijn hart”, waarin hij zijn zoektocht naar God bezingt, ”Thuis”, over zijn jonggestorven broertje, en ”Honderd procent”, dat het lijden van de Heere Jezus als thema heeft.

    Ds. van Amstel in gesprek met Gerald Troost.

    Ds. van Amstel in gesprek met Gerald Troost.


    De gospelzanger, die uit de Hervormde Kerk (Gereformeerde Bond) afkomstig is, is nu lid van een evangelische gemeente. Hij wijdt zich tegenwoordig fulltime aan de muziek en zegt dat hij zich met zijn gospelmuziek een zingende prediker voelt. „Ik ben ervan overtuigd dat ik een opdracht heb.”

    Ds. J. Van Amstel, christelijk gereformeerd predikant te Ede, is ook van zijn eigen opdracht overtuigd. Zijn diepste „toon” is het om „mensen bij de Heere Jezus te brengen”, maar hij heeft „niet veel met gospelmuziek.” Hij heeft niet alleen bezwaren tegen een groot aantal onevenwichtige gospelteksten; ook de entourage kan hij niet waarderen. „Kun je over de muren van het hart niet zónder lawaai zingen? Hoe zal ik me in de hemel thuis voelen als het daar zo klinkt?”

    De predikant vindt het belangrijk om open met jongeren te communiceren. „Ga samen met de kinderen luisteren naar de muziek en praat er met hen over”, adviseert hij opvoeders.

    Stelling
    Na de pauze is er een debat met de twee sprekers en drie jongeren. Stevianne Veldwijk uit Veenendaal vindt Michael W. Smith „geweldig” en wordt „geraakt” door zijn teksten. Marcel Vroegop, theologiestudent uit Kesteren, mist bepaalde elementen in gospelmuziek en heeft de indruk dat die niet tot eer van God is. Agna van Rees uit Utrecht zegt dat gospelliederen de strijd en de worsteling van het leven recht kunnen doen. De zaal kan door handopsteken reageren op stellingen.

    Veel belangstelling.

    Veel belangstelling.


    Een minderheid is het eens met de stelling: „Gospel is niets anders dan christelijke popmuziek.” Troost: „Het is een valkuil voor een gospelartiest om de eer naar zichzelf te trekken, maar dat geldt ook voor voorgangers.” Vroegop: „Pak je met gospelmuziek niet de kar van satan om God te eren?” Veldwijk: „Het gaat om muziek met dezelfde instrumenten, maar met een andere inhoud.”

    Ds. Van Amstel meent dat de boodschap in stijl naar voren moet worden gebracht. Hij noemt het voorbeeld van een meisje uit de hardrockscene dat tot bekering kwam en daarna ook niet meer wilde luisteren naar hardrockgospelmuziek.

    De uitspraak: „Wie gospelmuziek te heftig vindt, kan beter ook Psalm 150 niet zingen”, kreeg nauwelijks bijval. Ds. Van Amstel: „Dat is knollen met citroenen vergelijken. Bij het ene gaat het over het aantal decibels, bij het andere over de muziekinstrumenten.” Troost: „De muziekinstrumenten uit Psalm 150 zorgden ook voor veel decibels. In Afrika kan een kerkdienst er lawaaiig aan toegaan.”

    Een minderheid is het eens met: „Het is niet eerbiedig om tijdens het zingen van geestelijke liederen te dansen en te springen.” Veldwijk: „Het is heel Bijbels. In de psalmen staat: „Heft uwe handen naar omhoog.” David danste voor de ark. Ik vind het gaaf om dat over te nemen.”

    Vroegop: „Dansen in de Bijbel is wel iets anders dan dansen in het Gelredome. Dansten de mensen daar door de heftige beat, of huppelden ze van zielenvreugd?”

    Troost beaamt dat veel gospelartiesten weinig diepgang hebben. „Maar”, werpt hij tegen, „ook predikers kunnen eenzijdig zijn of diepgang missen. Sommige mensen lijken helemaal niet toe te komen aan dankbaarheid.”

    Aan het eind van de avond voert ds. Van Amstel een pleidooi voor het zingen van psalmen die door God geïnspireerd zijn en een goed middel kunnen zijn tot bekering.

    Beluister hier de volledige uitzending van de avond.

    Lees meer in het dossier Gospelmuziek.

    Reacties (133)

    monet
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:21

    wow dit leek me best heftig.

    wel goed dat ze open voor elkaars mening staan en Gerald troost ook voor die van Ds. van Amstel.

    wat ik erg vind dat we al zo ver heen zijn!

    een gospelzanger en de identiteit daar van verdedigen tegen je eigen opvoeding als het goed is.

    ik hoop van harte dat ook al weet ik niet wat de beleving van gerald troost is dat er een waarachtige bekering plaats mag vinden. zoals in de bijbel vele voorbeelden van staan!!

    dan zal er wel wat veranderen met die gospel muziek.

    10er
    redacteur
    Quote bericht
    aantal posts:471

    ik denk dat dit niet de manier is om God te eren!
    Maar dat moeten jullie zelf weten!

    Je gaat toch geen christelijke liedewren zingen op de wijs van wereldse!

     

     everyoneweb.com/christelijkforum
    leen
    redacteur
    Quote bericht
    aantal posts:635

    ik bn ook 1keer by gerald troost gweest,hy zingt wel mooi,met een duidelijke boodsgap
    Zusje
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:40

    Hallo lieve mensjes...

    Gerald zelf vondt het een geweldige avond, omdat Hij eenheid en Gods Geest voelde!

     

    me_liefj
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:7

    vet artikel..

    ik geloof juist dat je HEEL GOED god kunt eren op deze manier. dat moet iedereen toch op zijn manier doen? het is weer eens wat anders...

    ik vind het trouwens wel goed dat gerald troost gewoon in gesprek is gegaan met die dominee. maar dat over die psalmen aan het eind van die avond: kunnen gospelsongs dan geen middel tot bekering zijn?

     all you need is the love of God
    ML
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:12

    10er
    correspondent schreef op maandag 3 december 2007 - 12:07

    ik denk dat dit niet de manier is om God te eren!
    Maar dat moeten jullie zelf weten!

    Je gaat toch geen christelijke liedewren zingen op de wijs van wereldse!

     


    Hoezo wereldse?? Hij heeft die muziek er zelf bijgemaakt....
    btburger
    stagiair
    Quote bericht
    aantal posts:56

    kben fan van gerald
     I'm not a complete idiot, some parts are missing.
    LovedbyGod
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:205

    btburger
    bezorger schreef op maandag 3 december 2007 - 15:53

    kben fan van gerald


    Ik ook!eigelijk meer van zoiets als hillsong enz maar hijs

     

    -Ik-Ben-De-Brugger-
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:5

    Gerald Troost kan echt goed zingen!! Vooral Mama en Thuis zijn echt super mooi!! Maar er zitten inderdaad dingen in waar wij anders over denken.
     -Ik-Ben-De-brugger-
    Henrietje
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:13

    Wat is er vekeerd aan om God iedere keer weer te prijzen. Sterker nog dat zijn we Hem verplicht. Kijk eens wat wat Hij allemaal doet voor ons. Dat is toch geweldig. En dan zullen wij Hem niet mogen prijzen. Misschien vindt ik de preken in de gereformeerde kerken nog oppervlakkiger. Elke keer is het weer in de preek: we zijn zo zondig en we moeten ons bekeren. Tuurlijk is dat waar maar aan het eind komt de boodschap van genade. Dat hij voor ons gestorven is en dat hij ons in de hemel wil hebben. Kan dat nou niet extra benadrukt worden

     

    lost-in-love
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:3

    inderdaad, ik denk ook niet dat je op deze manier de Heere moet eren. Ik denk dat ieder Kind van God aan de psalmen en Gods Woord genoeg heeft.

    Maar je zult zien als hij de psalmen zou zingen zonder beats etc. dat dan de zaal drie x zo leeg zou zijn. Maar doordat het zoveel op popmuziek lijkt met een christelijk sausje daarom trekt het zoveel jongeren.

    Ik geloof al helemaal niet dat je door gospelmuziek geroepen kan zijn om jongeren tot bekering te brengen, zeg maar. Grote onzin! De Heere werkt door Woord en Geest en niet door een verdraaid werelds gospelmuziekje. Dat noem je de grenzen verleggen van geestelijke liederen, maar dan met beats enzo, dus gewoon wat ik al zei popmuziek met een christelijk sausje.

    jaap-kaashoek
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:104

    10er
    correspondent schreef op maandag 3 december 2007 - 12:07

    ik denk dat dit niet de manier is om God te eren!
    Maar dat moeten jullie zelf weten!

    Je gaat toch geen christelijke liedewren zingen op de wijs van wereldse!

     

    Daar ben ik het niet mee eens. Gospel is ook heel vaak zoniet altijd met een eigen wijs. En laten we even réeel wezen het gaat er toch om wat ze zingen en in de tweede plaats pas hoe je het zingt, deze liederen zijn door die zangers zelf gescheven dus die mogen daar ook zelf een muziekstijl aan vast knopen.

    Ik zou je aanraden om gewoon een keer op songteksten.nl ofzo te kijken wat ze zingen en dan pas met comentaar te komen.

    Ik vind het wel goed dat er mensen zijn die nu nog steeds christelijke muziek schijven. We hoefen niet altijd alleen maar de oudere liederen te zingen (die ook in een voor toen de tijd een eigentijdse wijs hebben.

    groeten: Jaap Kaashoek.

     Wie heb ik in de hemel behalve U? Behalve U Verlang ik ook niets op aarde. psalm 73 vers 25
    Jeffer
    correspondent
    Quote bericht
    aantal posts:130

    Juist
    -AJ-
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:5


    me_liefj
    bezorger schreef op maandag 3 december 2007 - 15:19

    vet artikel..

    ik geloof juist dat je HEEL GOED god kunt eren op deze manier. dat moet iedereen toch op zijn manier doen? het is weer eens wat anders...


    Dat is juist het probleem... Tegenwoordig denkt iedereen dat hij of zij op zijn eigen manier God moet eren. Maar volgens de Bijbel is dat niet zo! We moeten leren vragen aan de Heere wat goed is, en niet doen wat wij zelf denken dat goed is. Daarbij komt ook nog dat God dezelfde IS en BLIJFT!! Waarom weer wat anders dan? Hij is en blijft de zelfde God van eeuwigheid! En wil op de zelfde manier gediend worden als vroeger. Gospel speelt op de menselijke gevoelens in. Maar er wordt van de mens geen gevoel gevraagd, maar geloof.

    Henrietje
    bezorger
    Quote bericht
    aantal posts:13

    Dat ben ik niet met je eens lost in love. In de bijbel staat zelf dat we een nieuw lied moeten maken. Waarom zouden we het dan alleen bij psalmen houden en niet steeds weer nieuwe liederen maken tot eer van God. Dat vraagt hij van ons in de bijbel.

    1  2  3  4  5  6  7  »  [9]