Yord herfst logo
Home      Zoeken      

De volmaakte Hulpverlener volgen

Een vrouw die voor de derde keer een abortus ondergaat. Een gezin dat diep in de schulden zit en steeds verder uit elkaar groeit. Als gezinscoach komt Johan Eshuis (40) dagelijks in aanraking met problemen. „Mensen laten mij toe in de puinhoop van hun leven.”

Johan Eshuis werkt als gezinscoach bij het Leger des Heils.

Johan Eshuis werkt als gezinscoach bij het Leger des Heils.

Nog voordat Eshuis op de bel heeft gedrukt, zwaait de deur van het rijtjeshuis open. „Ha Johan”, begroet Erik, paardenstaart en zilveren oorknopjes, de gezinscoach met een brede glimlach. In de woonkamer zit echtgenote Monique aan de eettafel. Eshuis gaat tegenover haar zitten. „Zo, hoe is het?” Even blijft het stil. Dan barst Monique los. „Niet goed. Ik ben gisteren helemaal geflipt. Joran (haar 11-jarige stiefzoon, JvH) schold me uit voor kankerlijer. Ik ben behoorlijk tegen hem tekeergegaan en heb gezegd dat ik hem weer naar z’n moeder breng als hij me dit nog een keer flikt. Mijn moeder is afgelopen zomer gestorven aan kanker. Hij weet dat ik daar nog veel verdriet van heb. Zo’n scheldwoord gebruiken vind ik echt niet kunnen.”

Erik trekt nerveus aan zijn sigaret. Eshuis kijkt peinzend. „Het is goed om grenzen te stellen. Schelden kan niet door de beugel. Maar zou Joran echt doorhebben gehad dat hij jou met dat woord zo’n pijn deed?” Monique knikt verontwaardigd. „Zeker wel. Vorige week is de moeder van een vriendje van hem overleden aan kanker. Toen hebben we het nog over het overlijden van mijn moeder gehad.” Eshuis: „Je bent er volgens mij nog boos om.” Monique begint te huilen. „Wij doen zo veel voor hem, maar ik krijg niks van hem terug.”

Tijdens het anderhalf uur durende gesprek laat Eshuis Monique en Erik nadenken over de achtergrond van het gedrag van Joran. Ook stimuleert hij hen te zoeken naar een oplossing. Na afloop van het gesprek geeft hij de ouders een compliment. „Ik zie dat jullie er echt voor willen knokken. Jullie geven de moed niet op. Dat vind ik knap.”

Toekomstdromen
De gezinscoach heeft zes probleemgezinnen onder z’n hoede die hij gemiddeld zo’n twee à drie keer per week bezoekt. Eshuis helpt onder meer bij opvoedingsproblemen, ondersteunt bij het doen van de administratie en is aanspreekpunt voor andere hulpverleners die bij het gezin betrokken zijn. „Ik probeer ervoor te zorgen dat alles weer gesmeerd verloopt. Dat kan enkele weken duren, maar ook maanden of jaren.”

Soms komt hij gezinnen tegen waar heftige problemen spelen, zoals ongewenste zwangerschappen, mishandeling of verslavingsproblematiek. Hoe houdt Eshuis dat psychisch vol? „Ik probeer mijn eigen emoties niet te onderdrukken, maar ze in het gezin onder woorden te brengen. Als iemand een abortus overweegt, raakt dat me diep. Ik probeer duidelijk te maken dat ik vanuit mijn christelijke levensovertuiging voor het leven kies. Als die persoon toch doorzet, laat ik het los. Ik kan zo’n persoon niet dwingen.”

Een kwart van zijn werktijd besteedt de coach aan het bijhouden van administratie en het bijwonen van vergaderingen. „Samen met collega’s heb ik bijvoorbeeld regelmatig een intervisiebijeenkomst. Daarin stel je je eigen functioneren ter discussie. Je neemt jezelf in dit werk immers mee als belangrijkste hulpmiddel.”

De leukste kant van zijn werk is het omgaan met mensen, vindt Eshuis. „Ik verwonder me er elke keer weer over dat cliënten mij toelaten in de puinhoop van hun leven. Om hen dan stap voor stap te helpen bij het opruimen van hun problemen en het realiseren van hun toekomstdromen, daar geniet ik van.”

Zijn geloof is een belangrijke drijfveer voor de gezinscoach. „Als christen voel ik mij bewogen met mijn medemens. Jezus is mijn grote Voorbeeld. Hij was de volmaakte Hulpverlener. Hij was bewogen met mensen, stelde dingen aan de kaak. Ik ben geen pastoraal werker, maar ik hoop wel dat mensen kunnen zien dat ik iets van mijn Leermeester heb overgenomen.”

Plannen om van baan te veranderen heeft Eshuis absoluut niet. „Ik zit hier echt op mijn plek. Het is mijn passie om deze kwetsbare groep mensen te ondersteunen. Daarom zou ik tegen alle jongeren willen zeggen: Laat geld, eer of roem niet de belangrijkste factor zijn bij het zoeken naar een baan. Volg je hart. Dan heb je echt plezier in je werk.”

De namen van Erik, Monique en Joran zijn gefingeerd.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Opleiding

* Hbo-opleiding sociaal pedagogische hulpverlening (sph), maatschappelijk werk en dienstverlening (mwd) of pedagogiek.

* Studieduur: vier jaar.

* Vergelijkbare werkervaring is vereist. Eshuis werkte eerder bij het Leger des Heils als groepsleider en relatietherapeut binnen de verslavingszorg.

* Een cursus intensieve ambulante gezinsbehandeling is gewenst. Dit is een post-hbo-opleiding die te volgen is bij diverse hogescholen in Nederland.

*Als persoon moet je zorgvuldig, planmatig en doelgericht kunnen werken. Ook moet je zelfstandig, flexibel, stressbestendig, tactvol en initiatief- en vindingrijk zijn en over invoelend vermogen beschikken.

Er zijn nog geen reacties geplaatst.